Cílem stanovení rekreační únosnosti území je stanovení maximálního počtu osob provozujících formy rekreace, jež jsou pro danou lokalitu typické.

Ekologicky únosná kapacita je hodnota míry využití daného území udávající maximální úroveň dlouhodobé zátěže, se kterou se území vyrovná bez trvalých následků.
Z pohledu cestovního ruchu určuje maximální úroveň dlouhodobě chápané turistické zátěže, se kterou se území vyrovná bez trvalých následků. Jeho hodnota je přímo úměrná hodnotám vypovídajícím o autoregulační schopnosti daného ekosystému. Hodnota této složky únosné kapacity by měla být směrodatnou především při zřizování parkovacích ploch na přístupových komunikacích v místech nástupu do řešených oblastí (např. vstupy do národních parků).

Fyzicky únosná kapacita představuje hodnotu určující maximální zátěž, kterou může daný objekt či prostranství pojmout, aniž by došlo k jeho fyzické destrukci. Jedná se o nejvyšší možnou zátěž (např. počet osob), kterou může území snést nárazově, avšak opakování takovéto zátěže mu může způsobit nenávratné škody.

Ekonomicky únosná kapacita určuje dlouhodobě udržitelný kompromis mezi ekonomickou výtěžností a kvalitou životního prostředí v destinaci. Stanovuje míru maximálního ekonomického přínosu cestovního ruchu pro destinaci při současné minimalizaci čerpání kapitálu cestovního ruchu.

Socio-kulturně únosná kapacita představuje hranici rozvoje cestovního ruchu, při jejímž překročení rekreační aktivity způsobují v místní komunitě negativní nevratné změny. Zpravidla dochází k narušení lokálního životního stylu, postupné ztrátě kulturní identity a změně v hodnotové hierarchii.

Psychologicky únosná kapacita zahrnuje subjektivní ukazatele indikující maximální stupeň rozvoje cestovního ruchu (intenzity návštěvnosti), který je ještě kompatibilní s určitým typem turistického zážitku vyhledávaným v daném objektu či prostranství. Hodnoty těchto ukazatelů do značné míry závisí na vymezení žádoucích forem cestovního ruchu, ale také na dosavadních zkušenostech a očekávání návštěvníků.

Limity rekreace

Jsou ovlivněny měřítkem krajinného segmentu a posuzovány podle toho, do jaké míry a zda vůbec se dotýkají přímo rekreačního potenciálu krajiny, nebo se jedná o omezení z jiných prvků v krajině, které ovlivňují její rekreační využitelnost. Dalším limitem může být i estetika krajiny ve smyslu narušování krajinného rázu v důsledku rekreačního využívání krajiny.

–         Udávají rekreační kapacitu území

–         Závazné podmínky realizovatelnosti záměrů územního plánování