V roce 2008 uskutečnili občané ČR celkem 28 133 000 cest, z toho 27 % tvořily cesty do zahraničí. Služební cesty tvořily v rámci domácího cestovního ruchu 12 %, průměrná doba pobytu činila u domácího cestovního ruchu 5,6 přenocování, u pobytů v zahraničí 7,3 přenocování. Nejoblíbenějšími destinacemi pro delší pobyty jsou Slovensko, Chorvatsko a Itálie. U kratších cest preferují Češi Slovensko, Německo a Rakousko. Počet služebních cest je největší do Německa. Počet zahraničních turistů přijíždějících do ČR rostl do roku 2007. V roce 2008 byl zaznamenán pokles zapříčiněný pravděpodobně ekonomickou krizí. Dominantní skupinu zahraničních turistů tvoří turisté z Německa, Velké Británie a z Ruska.

Význam cestovního ruchu pro národní hospodářství ČR zveřejňuje ČSÚ v rámci tzv. satelitního účtu. Cestovní ruch je ekonomicky významný z hlediska:

  • tvorby hrubého domácího produktu
  • příjmů do státního rozpočtu (formou daní)
  • dopadu na platební bilanci státu.

Cestovní ruch:

  • vytváří řadu pracovních příležitostí.
  •  je významným činitelem regionálního rozvoje
  • přispívá k uchování kulturního dědictví.

Cestovní ruch je součástí řady strategických dokumentů. Zásadním strategickým dokumentem v oblasti cestovního ruchu je Koncepce státní politiky cestovního ruchu v České republice 2014- 2020 a další strategické dokumenty:

Evropská unie řadí cestování mezi priority rozvoje regionů a řada operačních programů v rámci Strukturálních fondů EU je zaměřena na oblast cestovního ruchu jako na rozvojovou prioritu.  Jsou to např. Regionální operační programy, operační programy přeshraniční spolupráce, Integrovaný operační program aj. Zde naleznete podpůrné programy a dotační tituly poskytované v rámci cestovního ruchu.